InstallFest

29.2. - 1.3. 2020

Budova E Fakulty elektrotechnické

Karlovo náměstí, Praha

Děkujeme za návštěvu. Přednášky najdete na Youtube.

Facebook
Twitter
Telegram

O konferenci

Installfest je akce, kde se setkávají začátečníci s ostřílenými linuxáky, kteří jim pomáhají s GNU/Linux nebo problémy, které vyžadují více zkušeností. InstallFest pořádaný klubem Silicon Hill je ale o něco více akčnější, kromě instalací nabízí i přednášky a navíc je možné se zúčastnit i z domova.

Installfest je akce, která má své počátky v Americe. Týká se operačního systému GNU/Linux a jeho příznivců, kteří často pomáhali svým méně zkušeným kolegům s instalací tohoto operačního systému, až se jich sešlo více najednou a začali dělat takzvané instalační festivaly, čili installfesty. Jeden z prvních installfestů probíhal v knihovně. Účastníci si tam donesli své počítače (občas i rarity a polopočítače) a instalace mohli začít. Ostřílení linuxáci radili svým méně zkušeným kolegům, ale i mezi sebou si vyměňovali spoustu zajímavých zkušeností a panovala velmi přátelská a vzrušená atmosféra.

Takové installfesty jsou dnes pořádány po celém světě. Mnohdy mezi novinkami naleznete informaci, že se podařilo uskutečnit první installfest v Egyptě, na Islandu nebo někde úplně v divočině, kde byste si skoro netroufali doufat, že tam mají vůbec počítače. Ono to nemusí být na první pohled zřejmé, ale GNU/Linux lidi spojuje. A to velmi často díky atmosféře, která tento populární operačního systému obklopuje.

Historie

Installfest, čili instalační festival, existuje v různých zemích po celém světě. Vznikl na popud několika málo nadšenců v dobách, kdy se mezi lidmi začal šířit operační systém GNU/Linux. Ačkoliv byla instalace a používání pro začátečníky obtížná, byl jejich zájem a touha po tomto systému taková, že oslovili své kolegy a kamarády, aby jim s instalací pomohli a zasvětili do tajů a kouzel, které přináší.

Jeden z prvních installfestů se konal v Americe v jedné zapadlé knihovně. Lidé se tam jednoduše sešli, přinesli si vlastní počítače (občas i takové přístroje, které snad ani za počítač považovat nešly) a společně se s mnoha linuxovými guru, čili odborníky na tento operační systém, vrhli do instalací a řešení nejběžnějších situací.

Od té doby se lecos změnilo a k pořádání installfestů se přidali i studenti ze Studentské unie ČVUT, konkrétně z klubu Silicon Hill. Zde se tento operační systém též začínal dostávat do povědomí a byl vznesen požadavek na uspořádání menšího semináře s praktickými ukázkami. Toto se poprvé realizovalo v roce 1999 a hned rok poté akce vzrostla do mnohem větších rozměrů, která byla určena nejen pro studenty, ale i veřejnost. Tento trend započal jeden ze studentů, Dušan Talíř. InstallFest v jeho podobě obsahoval kromě instalací za dohledu odborníků také sérii přednášek na témata používání GNU/Linuxu a nejčastějších problémů či situací, které nastávají při přechodu z jiného operačního systému. Tento trend se ujal a lidé se dozvěděli i o tématech souvisejících, například o sázecím systému TeX, o kterém přišel přednášet Petr Olšák, jeden z nejpovolanějších odborníků v této oblasti.

Další InstallFest se konal nikoliv ve strahovské menze, jako jeho předchůdce, ale v jedné z nejlépe vybavených místností ČVUT, a to sálu D1 Fakulty stavební. Disponovala především kvalitní ozvučovací technikou a třemi promítacími plátny. Sál taktéž nabízel mnohem více míst, která bohužel nedostačovala, protože zájem byl obrovský. Na čistě přednáškovou část se přihlásilo přes 580 lidí. Každý ze dvou dnů a paralelně s tímto programem probíhaly v druhém dni instalace v počítačové místnosti, kde se vystřídalo okolo stovky účastníků. Celá akce byla online vysílána do Internetu, o což se postaralo Audiovizuální Centrum Silicon Hillu, čili AVC, ve spolupráci se sdružením Cesnet. Lidé z tohoto projektu zároveň tyto záznamy uveřejnili na svých stránkách, kde jsou volně ke stažení pro další zájemce nebo i pro účastníky InstallFestu, aby si mohli zopakovat poznatky či věnovat se důkladněji pasážím, které nestačili během semináře vstřebat.

Novinky

Vydána tisková zpráva
19. 2. 2020

Vydali jsme tiskovou zprávu o letošním InstallFestu..

Odkaz na Tiskovou zprávu
Zveřejněn program
12. 2. 2020

Byl zveřejněn program konference a otevřela se registrace účastníků..

Odkaz na Program
Spouštíme hlasování
3. 2. 2020

Které přednášky chcete vidět na InstallFestu? Hlasujte do 8. 2. 2020.

Odkaz na Hlasování
Vyhlašujeme Call for Papers
8. 1. 2020

Pokud máte zajímavé téma na přednášku nebo praktický workshop, rádi ji uvidíme na Installfestu. Stačí poslat přihlášku do 31. 1. 2020.

Odkaz na CfP

Místo konání

Fakulta elektrotechnická

Karlovo náměstí, budova E

Praha 2, Karlovo náměstí 13

GPS: 50.07667N, 14.41789E

Mapa FEL, Karlovo náměstí

Partneři

Silicon Hill
FEL CVUT
AVC
SU CVUT
FIT CVUT
CZ.NIC
Active24
NIX
vpsFree
CESNET
Root.cz
MacGyver SH
SUSE

Kontakt

Hlavní organizátor

Jakub Jančička, j.jancicka@sh.cvut.cz, +420 724 782 530

AV tým

AVC.SH, avc@siliconhill.cz, avc.siliconhill.cz

Organizace

Klub Sillicon Hill: info@siliconhill.cz

Studentská unie ČVUT: su@su.cvut.cz

Kontaktní adresa:

Studentská unie ČVUT, klub Silicon Hill

Vaníčkova 7

169 00 Praha 6

Starší ročníky

Copyright © 2001-2020 Silicon Hill, Všechna práva vyhrazena.